Sezóna medvědího česneku se blíží aneb jak využít zázračnou rostlinu v kuchyni
jz
Jaro je pomalu v plném proudu a s ním i sezóna oblíbených bylinek. Mezi ně patří samozřejmě medvědí česnek, který se stal v posledních letech doslova superpotravinou. Sbírat jej můžeme jen pár týdnů v roce, obvykle od konce března do počátku května. Tato bylinka má své benefity především v kuchyni. Poradíme vám, jak si bylinku obstarat a jak ji nejlépe zpracovat.
Jedná se o cibulovitou léčivou bylinku, která se vyskytuje brzy z jara. Začíná růst v březnu a v květnu začíná kvést, a proto pomalu ztrácí své blahodárné účinky, specifickou vůni i chuť. Svůj název rostlina získala díky jemné česnekové chuti. Medvědí česnek najdete nejčastěji na stinných a vlhčích místech, kde vytváří bohaté porosty.
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet sílu medvědího česneku, vydejte se například do lužních lesů, kde se této bylince daří nejvíce. V žádném případě nesbírejte medvědí česnek v chráněné přírodní rezervaci, a sbírejte jen pro svou vlastní spotřebu. Při sbírání si dejte pozor, abyste si listy česneku nespletli s listy konvalinky, které jsou jedovaté. V lese se vždy řídíme pravidlem, že sbíráme jen ty rostliny a houby, které dobře známe. Pokud chcete mít jistotu, že se jedná opravdu o jedlou bylinu, vydejte se na trhy, kde se dá běžně medvědí česnek sehnat. Bylinku si můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce.
V kuchyni se dá tato bylinka využít na různé způsoby, podobně jako například pažitka, petželka nebo bazalka. Nať česneku můžete jednoduše nasekat a podávat s čerstvým chlebem a tvarohem, přidat do polévky, pomazánky nebo do salátu. Nejznámější variantou zpracování medvědího česneku je pesto. Jeho příprava je velmi snadná. Stačí opláchnout listy, osušit a rozmixovat s trochou soli a olivového oleje. Přidat můžete i vlašské nebo kešu ořechy či slunečnicová semínka. Takto zpracovanou směs můžete skladovat v lednici až jeden rok. Pesto skvěle dochutí těstoviny, rizoto nebo samotné maso.jzMedvědí česnek nejen skvěle dochutí nejrůznější pokrmy a vnese jarní vůni do vaší kuchyně, ale má také významné léčivé benefity.zrušilsemfiornátováná, t2 č2_resp č3_začp